Deze website is niet goed met deze oude versie van Internet Explorer te bekijken. We raden u aan om naar de nieuwste versie van Internet Explorer te upgraden of gebruik te maken van Google Chrome of Firefox.

Bijbelverhalen

Drie keer per week vertellen we verhalen uit de bijbel. De kinderen van groep 1 t/m 4 werken met Kind op maandag. De kinderen van groep 5 t/m 8 werken met een eigen bijbelrooster.

 

Kind op maandag groep 1 t/m 4, periode 1

 

 

 

Beste ouders/verzorgers,

Wanneer ben je een held? Over welke eigenschappen moet je beschikken, wat moet je doen en wat moet je zeggen? In deze periode lezen we verhalen over Mozes. Hij is in zekere zin ‘de held van Israël’. Hij gaat naar de farao om te zeggen dat hij zijn slaven moet laten gaan en leidt het volk door de woestijn naar het beloofde land. Maar wat voor held is hij? Om te beginnen is hij een held die eerst zelf gered moet worden. Zijn moeder legt hem in een mandje tussen het riet, waar de dochter van de farao hem vindt. Hij is een held die moet vluchten omdat hij iets stoms doet. Een held die niet durft, als God hem vraagt om naar de farao te gaan. Een held die twijfelt aan zichzelf en God steeds weer om hulp vraagt. Daarmee laat hij zien hoe je in Gods ogen held kunt zijn: door kwetsbaar en afhankelijk te durven zijn, en door je verbonden te voelen met andere mensen en met God.

Kinderen kunnen vandaag ook een held zijn. Niet door alles perfect te doen en nooit fouten te maken, niet door het gevoel te hebben dat ze alles kunnen. Maar wel door te weten dat ze gewaardeerd en gedragen worden. Dat je best eens aan jezelf mag twijfelen, en dat je dan toch mag proberen – want van je fouten leer je het meest.
Als wij kinderen als ‘helden’ zien, hoeven we niet te zeggen dat alles wat ze doen geweldig is. (Zulke helden kent de bijbel ook, maar daar loopt het meestal minder goed mee af.) Misschien kunnen de verhalen van deze periode een oproep zijn om kinderen ook te zien in hun geploeter en hun kleine mislukkingen. Mozes en de Israëlieten waren ook niet meteen in het beloofde land, daar deden ze veertig jaar over. Soms helpt het als we kinderen even bij de hand nemen en naast ze gaan staan, zoals Aäron dat deed bij Mozes. Dan kunnen ze weer verder op de weg van de ware held.

Met de kinderen zingen we deze weken ook een lied over hoe je een held kunt zijn:

Laat een ander niet bepalen
wat je voelt en wat je denkt.
Leef met lef, met idealen
en blijf altijd wie je bent!

Laat een ander niet bepalen
of je boos bent, bang of blij,
of je lacht of loopt te balen.
Jij bent echt, want jij bent jij!

 

 
    • klik willekeurig op de pagina om dit venster te sluiten

Gerealiseerd door het OS-Scholenpakket - Uw school online